Thursday, September 05, 2013

Rosia Montana - NU SUNTEM DE VANZARE!!! #1

Am scris anul trecut un articol, pe care l-am facut cadou unui blogger, insa nu l-a publicat :) Il aduc acum la viata, in special in contextul tulburat al evenimentelor din ultimele zile:

"Am vizitat Rosia Montana exact in momentul in care se desfasura FanFest. De fapt, acesta era chiar scopul calatoriei, sa participam la FanFest si sa vedem ce se intampla pe acolo, pentru ca vroiam o parerea de la fata locului, nedenaturata de stiri, ziare si alte opinii legate de Rosia Montana.
Despre FanFest am numai cuvinte de lauda. Atmosfera hippie, sustinuta de oameni creativi, ateliere educative si multa multa cultura. Am fost gazduiti de doamna Maria. Ne-am asezat cortul in curtea ei de 1000 de metrii brazdata de iarba verde si copaci. Unul dintre lucrurile dragute ale festivalului era faptul ca puteai sa iti pui cortul in curtile oamenilor si sa socializezi cu acestia. Am ales un loc jos, la umbra unui copac insa Dna. Maria ne-a informat ca "acolo este pamantul celor de la Gold si nu putem campa". Pamantul celor de la Gold in curtea ei? Se pare ca da, cei de la RMGC au bucatele de pamant in curtile oamenilor. Probabil in momentul in care oamenii acestia sunt in cumpana financiara mai vand "x" metrii patrati acestui trust, care asteapta cu nerabdare sa cumpere tot.

Nu am sa vorbesc aici despre RMGC si proiectul lor insa va pot directiona pe cele doua site-uri relevante subiectului, din care sa va faceti o parere: Salvati Rosia Montana si RMCG .

Cu toate acestea vreau sa afirm din capul locului ca nu sustin proiectul RMCG, ca il consider distructiv pentru ceea ce reprezinta Rosia Montana (cea mai veche localitate cu existenta continua din Romania, atestata documentar pe 6 februarie 131 dHr, considerata "actul de nastere al poporului roman") si comunitatea acestei zone. 

 View catre mine

Cu ocazia acestei vizite as vrea sa notez cateva lucruri care m-au impresionat sau dimpotriva m-au deranjat acolo si care au starnit opinia pe care am enuntat-o mai sus.

Sediul principal RMGC se afla in micul centru al acestui sat. Intr-o cladire frumos renovata, care face nota discordanta cu cladirile din jur. La etajul 1, deasupra sediului RMGC se afla sediul Sindicatului Minier. In mintea mea, Sindicatul Minier trebuie sa apere interesele minerilor din acea zona, respectiv sa sustina oprirea proiectului pentru ca odata cu el acesti mineri nu vor mai avea de lucru. Ce ironie a sortii ca cele doua institutii importante ale zonei sa co-existe in aceasi cladire frumos renovata, probabil fara sa se "deranjeze" una pe alte. La propriu!

Prin sat, din loc in loc existau diferite case reconditionate, aduse la forma lor initiale, de altfel spectaculoase pentru privitori. Pe unele din casele nerenovate exista o placuta frumoasa care ne descrie casa si ne spune: "Cladirea va fi restaurata odata cu deschiderea proiectului minier". As putea sa refrazez: "Fiti de acord cu deschiderea proiectului minier, noi va vom renova casele ca mai apoi sa daramam totul pentru ca noi cautam altceva decat sustinerea comunitatii".

 Casa renovata

 Casa care se va renova daca incepe proiectul minier

Casa renovata

Locatiile in care am vazut Gold Corporation erau toate renovate si aratau desprinse dintr-un orasel modern de munte din Germania. Acestea erau in contrast total cu restul de peisaj rural romanesc. Mai mult de atat, in centrul satului exista Muzeul RMGC in care am gasit poze sau exponate cu privire la minerit. Acestea m-au facut sa inteleg cat de rudimentar este mineritul in Romania, ce chinuiti sunt oamenii aceia, ce meserie grea au. Ideea din spatele muzeului este aceea de-a arata in ce conditii mizere se desfasoara mineritul si cat de "bine" le va fi minerilor in momentul in care va demara proiectul. Pardon, nu precizeaza nimeni ca atunci cand se va demara proiectul nu va mai exista o caramida din tot satul Rosia Montana si probabil altele de prin jur....

Muzeul celor de la RMGC

In cadrul festivalului exista un tur destul de greoi catre mine. Acesta se desfasoara "pe jos". Ca sa ajungi acolo trebuia sa parcurgi o distanta considerabila si sa fii bine echipat de mers. Ca alternativa exista plimbarea cu Jeep-ul pusa la dispozitie de RMGC, catre aceleasi mine, in concurenta cu prima varianta. Hmmm...o alternativa, avantajoasa?

 Angajatii RMGC si jeep-urile lor pentru excursia la mine

Pe diferite delulete din sat unii doritori de cazare si-au instalat corturile. A doua zi au aparut exact la timp angajatii RMGC cu placute de lemn pe care era inscriprionat: "Proprietate privata Rosia Montana Gold Corporation" astfel obligandu-i pe cei din corturi sa plece de pe dealurile lor. Ce-i drept, era cam multa agitatie pe acolo...

Cantina minierilor din centrul satului ne-a imbiat cu preturi provocatoare. Desigur, tot proprietate privata RMGC. Inca un praf in ochi pentru ideea: "Iata in ce conditii vor manca minerii dupa inceperea proiectului...".

Centrul Rosiei Montane

Dupa toate aceste dovezi ca RMGC este peste tot, poate cumpara orice, ma intreb cat vor mai rezista oamenii aceia in fata unei asa presiuni? Cate acte caritabile mai au de gand sa faca cei de la RMGC? Cat vor mai fi de necumparat acesti localnici cand saracia le bate la usa? In timp ce paraseam Rosia Montana cred ca mi-am gasit raspunsul inscriptionat cu litere mari, pe o placuta de pe una dintre casele saracacioase ale satului: "ACEASTA PROPRIETATE NU ESTE DE VANZARE!"."

 Tauri (lacuri) formate in urma exploatarii miniere


Cateva informatii despre ce inseamna Rosia Montana:

#unitisalvam , #rosiamontana

No comments:

Post a Comment

Most wanted

Afisari